Datatalous haastaa osaamisen ja työhyvinvoinnin pk-yrityksissä

Työhyvinvointia tuottava digiloikka (TTDLoikka) -hankkeessa on syksystä alkaen vierailtu etänä varsinaissuomalaisissa pk-yrityksissä keskustelemassa muun muassa datataloudesta ja digitalisaation vaikutuksista tietotyöläisten työhyvinvointiin. Alustavat havainnot paljastavat keskusteluista uusia merkittäviä kehityskohtia, joihin hanke pureutuu tukeakseen alueen pk-yritysten hyvinvointia ja kilpailukykyä.

Tapaamissamme yrityksissä data ja sen käsittely koetaan yhä tärkeämmäksi osaksi pk-yritysten liiketoimintaa. Moni haluaisi hyödyntää yritystoiminnassa tehokkaampia datatyökaluja, mutta osaamista ja aikaa perehdytykselle ei hektisessä toimintaympäristössä tunnu löytyvän.

Yrittäjät tunnistavatkin omassa ja työntekijöidensä työssä digitalisaation myötä vahvistuneita työhyvinvoinnin haasteita: järjestelmien ja rajapintojen ylenpalttinen määrä kuormittaa, työkalut laahaavat kehityksestä jäljessä, tieto jää usein dokumentoimatta, ja vuorovaikutteiset kehitystyökalut vaatisivat remonttia. Työ tulee entistä helpommin myös toimistolta kotiin, mikä vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan tasapainon löytämistä. Haasteisiin tarttuminen ei aina ole vain itsestä kiinni, sillä yritysten toiminta on vahvasti verkottunutta, jolloin yritysten hyvinvointi heijastuu koko ekosysteemiin.

Muutoksesta halutaan kustannustehokas ja työhyvinvointia tukeva. Vastauksia lähdetään etsimään asettamalla tietotyöläinen ”kuskin paikalle” kokeilemaan uusia keinoja oman työn, tiedon ja työvälineiden hallinnan löytämiseksi. Kokeiluista on tehtävä pk-yritysten toimintaympäristö huomioiden joustavia ja riittävän kevyitä, mikä sopii tietotyön ja datatalouden kontekstiin paremmin kuin hyvin.

Tunnistatko näistä oman yrityksesi, vai onko sinulla jatkoa tarinalle? Kiinnostuitko kehittämään yrityksesi datatalousosaamista ja vahvistamaan koko yhteisön työhyvinvointia? Ota yhteyttä projektitutkija Salla Ponkalaan (salla.k.ponkala@utu.fi, +358 50 463 5453), niin jutellaan lisää.

Kartoituksessa ollaan vielä alussa, joten kannustamme pk-yrityksiä lähtemään matalalla kynnyksellä mukaan rakentamaan reilua, kestävää datataloutta ja työhyvinvointia. Laita hyvä kiertämään ja vinkkaa mahdollisuudesta myös verkostollesi!

TTDLoikassa siirrytään alkukartoituksen jälkeen rakentamaan työkaluja, joilla tietotyöläisen hyvinvointia pyritään parantamaan muun muassa osaamisen kehittämisen, hiljaisen tiedon näkyväksi tekemisen ja osallistavien prosessien avulla. Työkalupaketista halutaan mahdollisimman monen yrityksen kokoon ja tarpeisiin skaalautuva, jolloin erilaisten yritysten mukanaolo on tärkeää.

Hanke rahoitetaan osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lisätietoja: Hankkeen vastuullinen johtaja, Jani Koskinen jasiko@utu.fi, puh. +358 40149 7566.

Lue lisää hankkeesta verkkosivuilta: https://workinformatics.utu.fi/hankkeet/ttdloikka/