50 vuotta AM- ja VR-teknologiaa: uusi 360vr ratkaisu yhdistää
Kuva: professori Antti Salminen esittelee Koneteknologiakeskuksen edessä AM-teknologiaan liittyvää VR-ratkaisuamme. Kuva otettu 360-videolta, joka sisältyy VR-toteutustamme.
On hyvä muistuttaa välilllä ”uusien” teknologioiden historiasta. Paljon perustutkimusta on tehty 1960-luvulta lähtien. Ensimmäiset VR-kokeilut (virtual reality) syntyivät 1960-luvun lopulla. AM-teknologian (additive manufacturing) synty ajoittuu 1980-luvun alkuun. Siten termi ”uusi teknologia” kertoo eniten kehitysnopeudesta: tieto ja tekniikka ovat edistyneet niin paljon, että uusia avauksia syntyy nopeasti samalla kun IT-välineetkin kehittyvät AM-tulostuksen rinnalla. Edistystä tapahtuu monella rintamalla ja tuloksia siirretään myös teollisuuteen ja elinkeinoelämään nopeammin. AM- ja VR-kyvykkyydet ovat työelämässä ja liiketoiminnassa parantuneet, mutta paljon potentiaalia on vielä hyödyntämättä. AM ja VR tulevat mullistamaan tuotantoa ja toimintatapoja vielä enemmän kuin tähän saakka on nähty.
Metallien tulostuksessa Turun yliopistolla on ollut iso merkitys: ElectroLux Rapid Prototyping ja Olli Nyrhilä (UTU) keksivät metallien 3D tulostuksen 1980-luvulla Turussa erään maailman tällä hetkellä käytetyimmän metallien 3D-tulostustekniikan. Vielä tänäänkin Turussa on alan huippututkimusta niin Turun yliopistossa Teknillisessä tiedekunnassa kuin EOS Finland Oy:ssä, jossa on 65 henkilöä tutkimus- ja kehitystehtävissä sekä yli 25 teollista metallien lisäävän valmistuksen laitteistoa. Koneteknologiakeskus Oy on myös keskeinen AM-toimija ja hankekumppani.
Osuu ja Uppoaa -hankkeen 360-videoon perustuva VR-tuotanto AM-teknologian perehdyttämiseen pilotoidaan toukokuussa 2022. Ensin osallistuville yrityksille ja sitten myös laajemmalle pk-yritysjoukolle. Pysy kuulolla!
Jos historia kiinnostaa, niin linkkien takaa löytyy tiiviitä esityksiä VR-historiasta ja AM-historiasta.
Lisätietoja:
Antti Tuomisto, lehtori
Work Informatics, Tietojärjestelmätiede
Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto
antti.tuomisto@utu.fi +358 40 737 1533 workinformatics.utu.fi
Korkeakoulukumppani.fi www.korkeakoulukumppani.fi
Katuosoite: Rehtorinpellonkatu 3, 20500 Turku
Postiosoite: Work Informatics, Turun kauppakorkeakoulu, 20014 Turun yliopisto