Etusivu       Sivukartta       Yhteystiedot  
Hyötykäytön haasteet - osa II 19.11.2010


"Kuntien jätti-investoinnit tietotekniikkaan eivät ole juurikaan parantaneet palveluja. Tehottomuutta on erityisesti terveydenhuollossa, mutta myös muilla hallinnon aloilla. Hukkainvestointeihin uponneilla miljardeilla olisi pyöritetty Espoon kokoisen kaupungin terveyspalveluita kolme vuotta.”

YLE 17.11.2010 uutisoi kuukautta aikaisemmin julkaistun Aalto-yliopiston tutkimuksen jälkimainingeissa kuntien tietotekniikkainvestointien suurista kustannuksista ja vähäisistä hyödyistä. Tuottavuusparadoksin julkaisemisesta on kulunut noin 20 vuotta, mutta nyt siis väitetään että ensimmäisen kerran ongelman koko on saatu esitettyä euroina.

Tietotyön ja tietotekniikan rooli yrityksissä on edelleen yhtä haastava ja tietotekniikan kehittäminen vaatii asiantuntemusta. Voi myös tietysti miettiä vaihtoehtokustannusta IT:lle: kohdistetaan investoinnit toimintaan, jossa tietotekniikalla on "kirjoituskoneen" asema. Onko tämä kannattavaa? Ainakin töitä olisi monille datan käsittelijöille, mutta tuskin tällä saataisiin asiat toimimaan yhtään paremmin. Ehdotetut yhteishankinnat voivat madaltaa kustannuksia ja ehkä parantaa järjestelmän tukea ja kehitystä, mutta perinteiset hyötykäytön ongelmat työn tekijän näkökulmasta eivät välttämättä tule huomioitua näiden kustannusvetoisten toimien kautta.

Siksi työinformatiikan yhtenä tehtävänä on yhteistyössä asiakkaan ja järjestelmätoimittajien kanssa ohjelmistojen ja järjestelmien kehittäminen siten, että niiden avulla työt sujuu, työn tulos on laadukas ja järjestelmä (työ, tieto, tekniikka) on kokonaisvaltaisesti käyttäjiensä hallinnassa.

Takaisin