Etusivu     Etusivu     Etusivu       Sivukartta       Yhteystiedot  
Tutkimus Tietotyö ja johtaminen Terveysteknologia Etiikka ja vastuullisuus Käytettävyys Näkökulma
valittu
Terveysteknologia: Suomen nopeimmin kasvava teollisuuden ala

Terveyden, hyvinvoinnin ja teknologian yhdistäminen on yksi Työinformatiikan painopistealueista Turun yliopistossa. Näiden osa-alueiden yhtymäkohdassa on terveysteknologia, jonka tutkimus aloitettiin 1990-luvulla professori Markku I. Nurmisen johdolla. Vuosituhannen vaihteessa tutkimus nosti käsittelyn keskiöön kansalaisen, jonka käyttämää tietoa ja siihen perustuvaa päätöksentekoa on tutkittu aktiivisesti siitä alkaen.

Kansalaislähtöisten terveyspalvelujen tutkimuksen käännekohtia ovat olleet vuonna 2010 päättynyt OmaHyvinvointi-hanke, jonka tärkeimpiä ansioita oli kansalaislähtöisen terveystaltion (Pärjäin) tekninen konsepti (PHR). Hanke toimi VTT:n koordinoiman Feelgood-hankkeen virallisena sisarhankkeena ja ne vaikuttuvat merkittävällä tavalla kansalliseen keskusteluun henkilökohtaisen terveysasioinnin merkityksestä. Vuoden 2013 alussa hankkeet johtivat kansalaiskeskeisen terveystaltion toteuttamiseen (Taltioni) ja antoivat suuntaa myöhemmin toteutettuihin Kansallisen Terveysarkiston (Kanta) sähköisiin palveluihin.

OmaHyvinvointi-hankkeessa aloitettua kansalaislähtöisten terveyspalvelujen kehitystyötä jatkettiin vuonna 2011 alkaneessa Pumppu-hankkeessa, jonka Turun yliopiston toteuttamassa osahankkeessa kehitettiin Turun kaupungin sähköisiä terveyspalveluja sydänpotilaille. Vuonna 2013 päättynyt hanke toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin ja potilasjärjestöjen kanssa. Osahanke oli osa Osaamiskeskusohjelman (OsKe) viimeistä ohjelmakautta (2007-2013, Jokapaikan tietotekniikka -osaamisklusteri), jossa Varsinais-Suomen alueella (Turku ja Salo) keskityttiin terveysteknologiaan.

Vuonna 2016 tutkimus laajeni terveyspalvelujen toimitusketjujen innovaatioekosysteemeihin. Uusi hanke perustuu osaltamme työinformatiikan perusperiaatteisiin, kun selvitämme työn ja teknologian muutoksia. Vuoden 2017 loppuun mennessä olemme tehneet tutkimusta yliopistollisissa keskussairaaloissa Oulussa ja Turussa. Lisätietoja YSI-hankkeesta.

  Janne Lahtiranta

  Terveysteknologian erikoisasiantuntija. Lue Jannen väitöskirja.

  Markku I. Nurminen

  Terveyden ja kansalaisen puolella.

  Kai Kimppa

  IT-etiikan intohimoinen luennoitsija ja tutkija.

  Jani Koskinen

  Järjestelmän kehittäjä. Ihmisten ehdoilla.