Etusivu     Etusivu       Etusivu       Sivukartta       Yhteystiedot  
Tutkimus Tietotyö ja johtaminen Terveysteknologia Etiikka ja vastuullisuus Käytettävyys Näkökulma
valittu
Etiikka ja vastuullisuus: kaikessa mukana

Työinformatiikan ohessa toimiva ISESA (Information Systems, Ethics and Social Accountability) ryhmä pyrkii auttamaan vastuullisten ja eettisesti toimivien tietojärjestelmien kehittämisessä. Kaikki ryhmän jäsenet ovat tehneet tutkimusta aiheesta vuosia, jotkut jo 2000-luvun alusta. Soveltavan otteen lisäksi ryhmän jäsenillä on vahva teoreettinen pohja josta ponnistaa, mutta jota myös osataan soveltaa tapauskohtaisesti.

ISESA on Suomen suurin vastuullista ja eettistä tietojärjestelmäkehitystä tutkiva ryhmä. Julkaisuja ryhmällä on toista sataa, joista valtaosa on suoraan aiheesta, mutta loputkin liittyvät tietojärjestelmiin ja niiden kehittämiseen tavalla tai toisella.

Olemme toimineet aktiivisesti useissa EU FP6 ja FP7 projekteissa. MINAmI ja VALCRI –projekteissa eettisen neuvottelukunnan jäsenenä, ETICA ja Responsible-Industry –projekteissa kutsuttuna asiantuntijana. Digiwars –projektissa toiminta on perinteisempänä tutkijana toimimista. Myös terveyspuolella mainitussa Pärjäin-hankkeessa filosofinen perusta terveydenhuollon kansalaislähtöisyydelle rakennettiin vastuulliselle pohjalle.

Projektit:

Kai K. Kimppa

IT-etiikan intohimoinen luennoitsija ja tutkija.

Jani Koskinen

Järjestelmän kehittäjä. Ihmisten ehdoilla.

Anne-Marie Tuikka

Puolustaja. Tosin hyökkäävä sellainen. Digitaalinen ja globaali.