Suomeksi       in English      Etusivu       Sivukartta       Yhteystiedot  
Koulutus Tutkinto Opiskelu Kurssit Erikoistyö Näkökulma
Asiakkaallamme, pk-yrityksellä, oli toiminnankehitysongelma: sen prosesseja ja käytettyä liiketoiminnan kannalta keskeistä ohjelmistoa ei oltu dokumentoitu lähes ollenkaan. Toiminnan kasvaessa tämä kasvaisi turhan suureksi ongelmaksi, jopa riskiksi. Mitä jos käytetty ohjelmisto ei jonain päivänä toimikaan? Entä jos joku avaintyöntekijä poistuu yllättäen organisaatiosta? Miten kouluttaa seuraaja?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin lähdettiin etsimään ainakin puolivälin vastausta WI-erikoistyöprojektissamme. Aikaa oli kolme kuukautta ja tehtävä vaikutti erittäin työteliäältä. Kuinka pääsisimme jyville prosessista, joita kyseisen liiketoiminta-alan ammattilaiset ovat hioneet vuosikaudet?

Prosessien selvittämiseen käytettiin pääasiassa haastatteluja. Niihin vastattiin positiivisessa hengessä ja niistä saadun informaation määrä oli valtava. Työprosessit mallinnettiin näiden pääasiassa vapaamuotoisten haastattelujen perusteella käyttäen hyväksi opinnoissa opittuja menetelmiä. Haastattelujen tueksi tehtiin havaintoja jokapäiväisten työtehtävien suorittamisesta.

Hyödyt olivat molemminpuoliset. Asiakas sai toimivan dokumentaation oman työprosessiensa syvällisemmalle tuntemukselle. Dokumentaation pohjalta on hyvä tehdä lisää arvioita ja prosessien parannussuunnitelmia. Meille projekti antoi lisää tuntemusta kyseisestä alasta ja prosessien monimuotoisuudesta, mutta mikä parasta, oman IT-alamme jokapäiväisestä problematiikasta. Käsitteet, menetelmät ja työkalut tulivat tutuiksi kouriintuntuvalla tavalla.

Menestyksekkäästä projektista haluaisimme kiittää avoimesti ja innolla mukaan projektiin lähtenyttä asiakkaan asiansa osaavaa henkilökuntaa!

Juha Ketola ja Hannu Ojasalo